No tarvitsihan se tajine tänään ottaa käyttöön, appiukko tuli kylään ja se on jo tottunut koekaniinin osaansa. Löysin jostain vanhasta keittokirjasta (vaikka uusia ostin tänäänkin) jonkinlaisen marokkolaisen tajinen ohjeen, ja sitä sitten tietysti kuten aina muunnellen tein oman lihatajinen. Tässä nämä minun ohjeet ja tarvikkeet:
600 g naudanlihaa (huoneenlämpöistä pitää olla kun alkaa paistamaan) paloiteltuna
2 aubergiinia paloina, suolaa ne ja anna vetäytyä puoli tuntia ainakin, huuhtele suola pois ja anna kuivua
2 kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
2 sipulia
2 punaista chilipaprikaa
4 isoa valkosipulinkynttä
2,5 dl okraa
2,5 dl kik-herneitä
4 tomaattia
400 g tomaattimurskaa tai passeerattuja tomaatteja
1/2 dl tuoretta korianteria
miniperunoita, valmiiksi keitettyjä jos on
3 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
3 tl suolaa
3 rkl öljyä
1/2 tl mustaapippuria
1/2 tl inkivääriä
COUSCOUS
8 dl couscous ryynejä
9 dl vettä
1tl suolaa
1tl öljyä
3 rkl margariinia tai voita
Ensin liotin tajinea kuumassa vedessä ainakin tunnin.
Sitten paistoin lihanpalat öljyssä paistinpannulla, suolasin ja pippuroin ne ja heitin inkiväärit mukaan. Siirsin ne tajineen ja annoin alkaa pulputtamaan levyllä, lisäsin lihaliemen ja jätin hetkeksi porisemaan pienellä liekillä (meillä on kaasuhella)
Paistoin sipulit, valkosipulin ja chilipippurit, porkkanat ja sellerinvarret (paloiteltuna tietysti) paistinpannulla kevyesti ja jätin kannen alle muhimaan omassa lämmössään, 15 minuutin kuluttua siirsin nekin tajineen.
Paistoin muut jäljelläolevat vihannekset paistinpannussa, lisäsin passeeratut tomaatitja korianterin ja annoin muhia omassa lämmössään 15 minuuttia.
Sitten tulikin ongelma!!! Vihannessekoitusta oli niin paljon ettei tajineen mahtunut, eli puolet seoksesta tajineen, toinen puolikas jäi paistinpannuun, sinne lisäsin sitten ne miniperunat ja vielä 400 g passeerattuja tomaattia ja suolasin oman maun mukaan ja annoin porista.
Siirsin tajinen uuniin, 160 astetta, ja annoin muhia siellä 1,5 tuntia.
Sitten viipaloin 2 sitruunaa paksuiksi viipaleiksi, poistin siemenet, otin tajinen uunista ja laitoin sitruunaviipaleet vihannessekoituksen päälle ja vielä puoleksi tunniksi uuniin muhimaan.
Sitten valmistin Couscousin, keitin 9 dl vettä, lisäsin suolan ja öljyn. Siirsin kattilan levyltä pois ja lisäsin 8 dl couscousia, sekoitin kunnolla, laitoin kannen päälle ja odotin 3 minuuttia, lisäsin margariinin ja sekoitin haarukalla.Voila! Valmista tuli ja pöytään vaan, ehdittiin aloittaa ruokailu ennen kuin muistin kuvan ottaa!
Viipaloin siihen vielä sitruunan, sai jokainen lisätä jos halusi.
Asettilin couscousin lautasen pohjalle, sitten tajinesta päälle ja sivuun sitä extrasoosia perunoineen.
Huomiseksikin jäi, eli sekoitan jäljellä olevat ruoat keskenään, teen lisää couscousia ja tarjoan työkaverillekin!
Tärkeintä on ettei liikaa hosu, liha oli ihanan mureata ja jokaisen vihanneksen maku tuli kunnolla esiin, yhdessä ja erikseen. Tulee kyllä tiskiäkin, mutta tästä mausta kannattaa vähän tiskatakin!
Kommentit