No tarvitsihan se tajine tänään ottaa käyttöön, appiukko tuli kylään ja se on jo tottunut koekaniinin osaansa. Löysin jostain vanhasta keittokirjasta (vaikka uusia ostin tänäänkin) jonkinlaisen marokkolaisen tajinen ohjeen, ja sitä sitten tietysti kuten aina muunnellen tein oman lihatajinen. Tässä nämä minun ohjeet ja tarvikkeet:

736762.jpg

600 g naudanlihaa (huoneenlämpöistä pitää olla kun alkaa paistamaan) paloiteltuna

2 aubergiinia paloina, suolaa ne ja anna vetäytyä puoli tuntia ainakin, huuhtele suola pois ja anna kuivua

2 kesäkurpitsaa

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

2 porkkanaa

2 sellerinvartta

2 sipulia

2 punaista chilipaprikaa

4 isoa valkosipulinkynttä

2,5 dl okraa

2,5 dl kik-herneitä

4 tomaattia

400 g tomaattimurskaa tai passeerattuja tomaatteja

1/2 dl tuoretta korianteria

miniperunoita, valmiiksi keitettyjä jos on

3 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

3 tl suolaa

3 rkl öljyä

1/2 tl mustaapippuria

1/2 tl inkivääriä

COUSCOUS

8 dl couscous ryynejä

9 dl vettä

1tl suolaa

1tl öljyä

3 rkl margariinia tai voita

Ensin liotin tajinea kuumassa vedessä ainakin tunnin. 736769.jpg

Sitten paistoin lihanpalat öljyssä paistinpannulla, suolasin ja pippuroin ne ja heitin inkiväärit mukaan. Siirsin ne tajineen ja annoin alkaa pulputtamaan levyllä, lisäsin lihaliemen ja jätin hetkeksi porisemaan pienellä liekillä (meillä on kaasuhella)

736767.jpg

Paistoin sipulit, valkosipulin ja chilipippurit, porkkanat ja sellerinvarret (paloiteltuna tietysti) paistinpannulla kevyesti ja jätin kannen alle muhimaan omassa lämmössään, 15 minuutin kuluttua siirsin nekin tajineen.

736764.jpg

736765.jpg

Paistoin muut jäljelläolevat vihannekset paistinpannussa, lisäsin passeeratut tomaatitja korianterin  ja annoin muhia omassa lämmössään 15 minuuttia.

736763.jpg

736766.jpg

736768.jpg

736770.jpg

736773.jpg

Sitten tulikin ongelma!!! Vihannessekoitusta oli niin paljon ettei tajineen mahtunut, eli puolet seoksesta tajineen, toinen puolikas jäi paistinpannuun, sinne lisäsin sitten ne miniperunat ja vielä 400 g passeerattuja tomaattia ja suolasin oman maun mukaan ja annoin porista.

736771.jpg

736774.jpg

Siirsin tajinen uuniin, 160 astetta, ja annoin muhia siellä 1,5 tuntia. 736775.jpg

Sitten viipaloin 2 sitruunaa paksuiksi viipaleiksi, poistin siemenet, otin tajinen uunista ja laitoin sitruunaviipaleet vihannessekoituksen päälle ja vielä puoleksi tunniksi uuniin muhimaan.

Sitten valmistin Couscousin, keitin 9 dl vettä, lisäsin suolan ja öljyn. Siirsin kattilan levyltä pois ja lisäsin 8 dl couscousia, sekoitin kunnolla, laitoin kannen päälle ja odotin 3 minuuttia, lisäsin margariinin ja sekoitin haarukalla.Voila! Valmista tuli ja pöytään vaan, ehdittiin aloittaa ruokailu ennen kuin muistin kuvan ottaa!

736776.jpg

736777.jpg

Viipaloin siihen vielä sitruunan, sai jokainen lisätä jos halusi.

Asettilin couscousin lautasen pohjalle, sitten tajinesta päälle ja sivuun sitä extrasoosia perunoineen.

Huomiseksikin jäi, eli sekoitan jäljellä olevat ruoat keskenään, teen lisää couscousia ja tarjoan työkaverillekin!

 736778.jpg

736779.jpg

Tärkeintä on ettei liikaa hosu, liha oli ihanan mureata ja jokaisen vihanneksen maku tuli kunnolla esiin, yhdessä ja erikseen.  Tulee kyllä tiskiäkin, mutta tästä mausta kannattaa vähän tiskatakin!